PSOAS SVAL DUŠE - žijte prostě jednoduše

Psoas je svalem duše? Spouští úzkost a strach?

 

Velkému svalu bedernímu (musculus psoas major) se často říká nejhlubší jádro nebo „sval duše“, jak uvádí jógová terapeutka a filmařka Danielle Olsonová. Tento sval stabilizující střed těla se nachází u kyčelní kosti a ovlivňuje pohyblivost, strukturální rovnováhu, funkci kloubů, pružnost a mnoho dalšího. Kromě toho, že pomáhá držet tělo vzpřímeně a asistuje při pohybu, umožní vám údajně se spojit s přítomným okamžikem, hlavně když je protahován, při čemž dochází k uvolňování napětí z těla.

 
Psoas je svalem duše? Spouští úzkost a strach?
Psoas je svalem duše? Spouští úzkost a strach?
Líbí se Vám téma článku? Podělte se o něj s přáteli nebo jim ho pošlete e-mailem

Výzkumy naznačují, že kromě strukturálního zdraví je psoas důležitý i pro naše psychické blaho. Liz Kochová, autorka knihy The Psoas Book, tvrdí, že náš psoas “doslova ztělesňuje naši nejhlubší touhu po přežití. A co více, naši elementární touhu prosperovat”. To znamená, že má tento sval daleko větší význam, než se dosud myslelo. Pokud je váš „sval duše“ zdravý, je možné spoutat energii pránického léčení a upevnit duševní zdraví.

Kde se psoas nachází?

Velký sval bederní je nejdůležitějším svalem pro fyzickou stabilitu. A je také jediným svalem, který spojuje nohy s páteří. Sval začíná u obratle T12 pokračuje přes pět bederních obratlů a upíná se k horní části stehenní kosti.

Spojení s plazy

Kromě toho že spojuje nohy s páteří, je psoas spojen i s bránicí, která reguluje dýchání. S touto oblastí je rovněž spojováno mnoho fyzických příznaků, které souvisejí s projevy strachu a úzkostí.


psoasdiagram1 300x225 - Psoas je svalem duše? Spouští úzkost a strach?

Kochová věří, že je to způsobeno propojením tohoto svalu s nejstarší částí mozkového kmene a míchy, která se nazývá plazí mozek.

“Dlouho předtím, než se v naší mozkové kůře vyvinula schopnost mluvit a organizovat, řídil naše základní fungování plazí mozek známý pro své instinkty pro přežití,” tvrdí Kochová. Kvůli modernímu způsobu života, kdy neustále spěcháme, soupeříme a snažíme se dosahovat lepších výsledků, je psoas udržován v neustálém stavu „bojuj, nebo uteč“.

Potíže spojované s chronickým napětím psoas

Kvůli tomu, že jsme uvězněni v tomto nekonečném stavu, je velký sval bederní napnutý a sevřený téměř od chvíle našeho narození. „Tento stav zhoršuje řada věcí, které přinesl moderní životní styl. Od sedadel v autě po těsné oblečení a od židlí po boty, které narušují správné držení těla a přirozený pohyb, čímž ještě více svírají náš psoas,“ poznamenává Kochová. Dlouhodobý tlak vyvíjený na tento sval má za následek mnoho zdravotních potíží. Bolesti zad a kolen či dokonce potíže se zažíváním a dysfunkce dýchacích cest. Také by mohlo jít o hlavní příčinu chronické fyzické bolesti.

Fyzické tělo není jedinou vaší částí, která trpí v důsledku chronického tlaku vyvíjeného na psoas. Nejedná se totiž pouze o sval, který zajišťuje strukturální rovnováhu. Ovlivňuje veškeré aspekty vašeho života.

Od toho, jak se cítíte, přes váš pohled na okolní svět, až k tomu, jak jednáte s ostatními. Chronické napětí tohoto svalu bylo spojeno s řadou potíží: dokáže negativně ovlivnit vaše citové rozpoložení. Může mít vliv na vaše vztahy s ostatními lidmi. A stejně tak může ovlivnit vaši celkovou spokojenost se životem. Abychom se ujistili, že tomuto svalu věnujeme pozornost, jakou si zaslouží, musíme si nejprve uvědomit jak moc je zdravý psoas důležitý pro náš duševní stav a tělesné zdraví.

 

 

Zápisky maséra č.41 - AGENT OO7 - TAM KDE MNOZÍ KONČÍ - JÁ TEPRVE ZAČÍNÁM

 

...SEZÓNA - Přichází jaro a opět vnímám zvýšený nárůst komplikovaných problémů těla, mysli a taktéž obou dohromady. Ano říká se, že vše je v hlavě.  Velkým vlivem se projevuje vše ničící stres, který působí  psychosomaticky

...ČASTÁ OTÁZKA - jaké rehabilitační masáže  mohou očekávat, vždy zdůrazňuji hodinářskou práci...sval po svalu - propojení s postupy CNT masáže.masaze/

...jako agent 007 hledám lokálně epicentrum problému a tam začínám "chirurgii bez skalpelu" = čím více citu a intuice = tím větší úspěch.

1/ ZAJÍMAVÉ PŘÍPADY : .... napíchnutý sval při odběru krve způsoboval bolestivé stavy - je zapotřebí velkého citu...pro uvolnění takového druhu blokády.

2/ SEDACÍ NERV : ..... pooperační návštěva lázní z neidentifikovaným skřípnutým sedacím nervem, lékařem indikovaný jako banální bolest zad, přetrvala bohužel nejen, na tím pokaženém pobytu, ale pár dalších měsíců.

3/ LÉKY ..... někteří klienti dokonce po pár masážích snížili počet léků, někteří zcela vyřadili.

4/ MNOZÍ KLIENTI .....  se zase mohou opět svobodně pohybovat, další se vrátili ke cvičení, případně ukončili mnoha týdenní neschopenku.  

...A JSOU Z TOHO VENKU - ZPÁTKY VE HŘE...

 

...Za 30let praxe nepřestávám být překvapen jakým mnohdy kuriózním způsobem přistupuje,!!    ke svým pacientům naše zdravotnictví, které si pravidelně platíme.

... Často je zcela opomíjeno spojení mezi vnitřními orgány, reflexními zónami a obratli, což způsobuje mnoho problémů a poukazuje na vzájemné propojení mezi. Tato znalost vzájemnosti umožňuje pochopit mapu zad a oblasti břicha pro odstranění existující lokálních blokád.

... Bohužel doba postcovidová sebou přináší velmi výrazné psychické zátěže, jako by nestačily ty, co tu byly doposud.  

... Úzkosti nejistoty fóbie stresy strachy jsou toho následkem a působí psychosomatický projevující se jako nejrůznějším mnohdy rafinované A zvláštní blokády svalů kloubu energie a také mysli.

... Myslím si, že účelový tlak společností západního světa, postupně ztrácejícího svou identitu, se projevuje ztrátou Identity osobní. 

 

... Rozkladem tradičních rolí, jako je rodič, partner, babička, dědeček, se ztrácí a mizí zaběhané programy vytvářející základní pilíř Identity jistoty. Když přidáme ještě velkou pracovní zatíženost a tlak komerčního světa, často lidé přestávají být v kontaktu sami se svým nitrem a upadají do psychóz, úzkostí, depresí, ztráty Identity. Což sebou nese neblahé účinky celkového zdravotního stavu společnosti i každého jedince.

 

PODOBNÉ TEXTY - ARCHIV :
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-35-doba-jedova-aneb-prijdte-se-nechat-vypnout/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-29-ohen-neni-bez-dymu-ani-duse-bez-splinu/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-21-jak-zit-a-prezit-davani-a-prijimani-nadech-a-vydech-zakon-zachovani-energie/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-19-akutni-i-chronicke-stavy-ano-umim/
https://www.roman-srnec.cz/news/harmonizacni-masaz-2v1-v-alfe-protistresova/
https://www.roman-srnec.cz/news/pscht-masaz-psychorelaxacni/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-terapeuta-c-5-kazdy-z-nas-potrebuje-den-jedna-cisteni-mysli/