Bolí vás záda aneb maličkosti, které bolí 2015 - díl druhý Želva na zádech

12.11.2015 15:59

 

Želva na zádech

 

   Opět se setkávám s dalšími závažnými, nedobrými, až páteř ohrožujícími stereoptypy, které zpočátku vypadají nevinně. Pro mnoho lidí TV není atraktivní a její roli přebírá chytrá IT technika, jako jsou notebooky, tablety, chytré telefony. Co se změnilo je to, že pohodlné sezení u TV v sedačce nahradil polosed, pololeh často "křivoskrut" ;-) a jiné šílené (obtížně definovatelné) nahrbené pozice na zemi nebo v posteli. A tak naše displayová virtuální realita přináší netušené reálné problémy pohybového aparátu a pro terapeuty netušené možnosti...pokud se vyznají a umějí bolestivé problémy neutralizovat a navrátit původní zdraví. 

Jak by řekl klasik, díky Bohu !  :-)

ŽELVA NA ZÁDECH

   Jednou z nejhorších pozic jsem nazval s trochou humoru "Želva na zádech". Většina "expertů" později litujících, ji zaujímá v leže na zádech s notebookem na nohou, hlava je patřičně vysunuta vzhůru, jako periskop, aby bylo vidět. Film běží, zábava pokračuje, svaly se napínají a časem při opětovném opakování začnou tuhnout, pak se zkracovat a jejich odolnost se naruší. 

    Nemusí se to stát v pozici želvy, ale třeba při vytahování sady pet láhví z kufru auta. Lupne to, píchne, křupne nebo jen zabolí a krk nebo páteř, už nejde otočit na stranu, nebo nazpět, případně se narovnat. Samozřejmě příčinu, už nikdo nehledá v pozici na zádech, tak často opakované. A to, až je problém a ptám se, leháte v leže na břiše nebo na zádech u pc nebo tabletu? A najednou je objev na světě. 

Podobně jako říkal Jára Cimrman. Říkal, že jsme objevili něco jako třetí světadíl, tuším, že to byla Amerika.;-))

    Pozorováním detailů lze najít odpovědi a patřičnou sebeobranu, což však vyžaduje vůli, pravidelnost a rovněž rozhodnutí. To se lehce řekne, ale hůř realizuje. Bohužel, pozorováním života se ukazuje a potvrzuje současně, že vše nové se rodí v bolestech a při zanedbaném těle a životosprávě, to bývá doprovázeno skřípěním zubů nebo patřičným úpěním. Dá se současně zažít i "legrace" při zvucích vrzajících a praskajících uvolňujícíc. se kloubů. Tu a tam významě rýpne, zabolí, přijde křeč. 

A rázem chápeme moudrost východu - znič zlo, dokud nevzniklo.

NA ZAČÁTKU

   Zpočátku, jako každá katastrofa přichází s mírnou bolestí první varování. Opakující bolest již zavelí nenechat věci jen tak. Často s marnou nadějí čekajíce na zázrak, přichází fáze trvalé bolesti. Ta co nelze ignorovat, ta před kterou nelze utéc....svírá, píchá, bolí, blokuje, krade svobodu a štěstí na tomto světě. Tato fáze už přiměje jedince nedobrovolně vyhledat pomoc na patřičném místě. 

Protože masáže jsou z neznalosti často podceňovány, první kroky vedou na rehabilitace. Tam však obvykle s tímto rozsahem blokád nejde uspět. 

MASÁŽ A MASÁŽ

   Jenže není masáž jako masáž. Zde je nutnou vybírat obezřetně odborníka s praxí a sledovat intiutivně různé indicie za slovy, aby masér-umělec, který už ze startu masérský kurz nadšeně hrotil, že bude brzy v balíku, nezpůsobil ještě větší újmu. A v horších případech nějaký ten den doma v posteli, či na kapačkách v klidu zdravotnického zařízení. 

Masáže a podobné terapie, by měl být spíše uměním či životní cestou, než pouhou prací. A nebo prací povýšenou na umění.               

   Špatná intenzita i druh masáže nebo postup může ublížit. Tělo si leccos nenechá líbit a včas se zbouří a blokne, aby nedošlo k dalšímu následnému poškození, jenže takovýto postup nese výše zmíněné následky klidu na lůžku doma nebo s kapačkou ve zdravotnickém zařízení.

RADA

    Rada na závěr, vyměnte špatné zvyky zdánlivě pohodlné, ničící zdraví a seďte u práce i zábavy rovně v židli nebo křesle. Po čase protáhněte zkrácené unavené svaly, vypijte sklenici vody, přidejte pár dlouhých nádechů a výdechů. Je dobré pravidelným cvičením udržovat svaly v kondici, aby odolaly i větší zátěži a dokázaly se zregenerovat. V momentě, kdy to nedokáží, bolí, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Pokud totiž svaly překročily určitou hranici regenerovatelnost a zablokovaly se, samy neuděláte nic. Řešením je delší klid několik dnů, kapačky, léky uvolňující svaly, nebo odborná citlivá správně provedená masáž. 

AKUTNÍ STAV

   Osobně umím pomoci i ve většině akutních případů, kdy dveře mé masérny procházíte v předklonu, nebo s bolestivým úšklebkem ve tváři, za který nenesu vinu. ;-))) A perlička na závěr, při akutní blokádě svalů, lze takovou hrůzu uvolnit přes břicho v leže na zádech metodou Chineitsang(CNT). 

Zpět