2 - Bolí vás záda aneb maličkosti, které bolí 2015 - díl druhý Želva na zádech

 

Želva na zádech

 

   Opět se setkávám s dalšími závažnými, nedobrými, až páteř ohrožujícími stereoptypy, které zpočátku vypadají nevinně. Pro mnoho lidí TV není atraktivní a její roli přebírá chytrá IT technika, jako jsou notebooky, tablety, chytré telefony. Co se změnilo je to, že pohodlné sezení u TV v sedačce nahradil polosed, pololeh často "křivoskrut" ;-) a jiné šílené (obtížně definovatelné) nahrbené pozice na zemi nebo v posteli. A tak naše displayová virtuální realita přináší netušené reálné problémy pohybového aparátu a pro terapeuty netušené možnosti...pokud se vyznají a umějí bolestivé problémy neutralizovat a navrátit původní zdraví. 

Jak by řekl klasik, díky Bohu !  :-)

ŽELVA NA ZÁDECH

   Jednou z nejhorších pozic jsem nazval s trochou humoru "Želva na zádech". Většina "expertů" později litujících, ji zaujímá v leže na zádech s notebookem na nohou, hlava je patřičně vysunuta vzhůru, jako periskop, aby bylo vidět. Film běží, zábava pokračuje, svaly se napínají a časem při opětovném opakování začnou tuhnout, pak se zkracovat a jejich odolnost se naruší. 

    Nemusí se to stát v pozici želvy, ale třeba při vytahování sady pet láhví z kufru auta. Lupne to, píchne, křupne nebo jen zabolí a krk nebo páteř, už nejde otočit na stranu, nebo nazpět, případně se narovnat. Samozřejmě příčinu, už nikdo nehledá v pozici na zádech, tak často opakované. A to, až je problém a ptám se, leháte v leže na břiše nebo na zádech u pc nebo tabletu? A najednou je objev na světě. 

Podobně jako říkal Jára Cimrman. Říkal, že jsme objevili něco jako třetí světadíl, tuším, že to byla Amerika.;-))

    Pozorováním detailů lze najít odpovědi a patřičnou sebeobranu, což však vyžaduje vůli, pravidelnost a rovněž rozhodnutí. To se lehce řekne, ale hůř realizuje. Bohužel, pozorováním života se ukazuje a potvrzuje současně, že vše nové se rodí v bolestech a při zanedbaném těle a životosprávě, to bývá doprovázeno skřípěním zubů nebo patřičným úpěním. Dá se současně zažít i "legrace" při zvucích vrzajících a praskajících uvolňujícíc. se kloubů. Tu a tam významě rýpne, zabolí, přijde křeč. 

A rázem chápeme moudrost východu - znič zlo, dokud nevzniklo.

NA ZAČÁTKU

   Zpočátku, jako každá katastrofa přichází s mírnou bolestí první varování. Opakující bolest již zavelí nenechat věci jen tak. Často s marnou nadějí čekajíce na zázrak, přichází fáze trvalé bolesti. Ta co nelze ignorovat, ta před kterou nelze utéc....svírá, píchá, bolí, blokuje, krade svobodu a štěstí na tomto světě. Tato fáze už přiměje jedince nedobrovolně vyhledat pomoc na patřičném místě. 

Protože masáže jsou z neznalosti často podceňovány, první kroky vedou na rehabilitace. Tam však obvykle s tímto rozsahem blokád nejde uspět. 

MASÁŽ A MASÁŽ

   Jenže není masáž jako masáž. Zde je nutnou vybírat obezřetně odborníka s praxí a sledovat intiutivně různé indicie za slovy, aby masér-umělec, který už ze startu masérský kurz nadšeně hrotil, že bude brzy v balíku, nezpůsobil ještě větší újmu. A v horších případech nějaký ten den doma v posteli, či na kapačkách v klidu zdravotnického zařízení. 

Masáže a podobné terapie, by měl být spíše uměním či životní cestou, než pouhou prací. A nebo prací povýšenou na umění.               

   Špatná intenzita i druh masáže nebo postup může ublížit. Tělo si leccos nenechá líbit a včas se zbouří a blokne, aby nedošlo k dalšímu následnému poškození, jenže takovýto postup nese výše zmíněné následky klidu na lůžku doma nebo s kapačkou ve zdravotnickém zařízení.

RADA

    Rada na závěr, vyměnte špatné zvyky zdánlivě pohodlné, ničící zdraví a seďte u práce i zábavy rovně v židli nebo křesle. Po čase protáhněte zkrácené unavené svaly, vypijte sklenici vody, přidejte pár dlouhých nádechů a výdechů. Je dobré pravidelným cvičením udržovat svaly v kondici, aby odolaly i větší zátěži a dokázaly se zregenerovat. V momentě, kdy to nedokáží, bolí, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Pokud totiž svaly překročily určitou hranici regenerovatelnost a zablokovaly se, samy neuděláte nic. Řešením je delší klid několik dnů, kapačky, léky uvolňující svaly, nebo odborná citlivá správně provedená masáž. 

AKUTNÍ STAV

   Osobně umím pomoci i ve většině akutních případů, kdy dveře mé masérny procházíte v předklonu, nebo s bolestivým úšklebkem ve tváři, za který nenesu vinu. ;-))) A perlička na závěr, při akutní blokádě svalů, lze takovou hrůzu uvolnit přes břicho v leže na zádech metodou Chineitsang(CNT). 

 

Zápisky maséra č.41 - AGENT OO7 - TAM KDE MNOZÍ KONČÍ - JÁ TEPRVE ZAČÍNÁM

 

...SEZÓNA - Přichází jaro a opět vnímám zvýšený nárůst komplikovaných problémů těla, mysli a taktéž obou dohromady. Ano říká se, že vše je v hlavě.  Velkým vlivem se projevuje vše ničící stres, který působí  psychosomaticky

...ČASTÁ OTÁZKA - jaké rehabilitační masáže  mohou očekávat, vždy zdůrazňuji hodinářskou práci...sval po svalu - propojení s postupy CNT masáže.masaze/

...jako agent 007 hledám lokálně epicentrum problému a tam začínám "chirurgii bez skalpelu" = čím více citu a intuice = tím větší úspěch.

1/ ZAJÍMAVÉ PŘÍPADY : .... napíchnutý sval při odběru krve způsoboval bolestivé stavy - je zapotřebí velkého citu...pro uvolnění takového druhu blokády.

2/ SEDACÍ NERV : ..... pooperační návštěva lázní z neidentifikovaným skřípnutým sedacím nervem, lékařem indikovaný jako banální bolest zad, přetrvala bohužel nejen, na tím pokaženém pobytu, ale pár dalších měsíců.

3/ LÉKY ..... někteří klienti dokonce po pár masážích snížili počet léků, někteří zcela vyřadili.

4/ MNOZÍ KLIENTI .....  se zase mohou opět svobodně pohybovat, další se vrátili ke cvičení, případně ukončili mnoha týdenní neschopenku.  

...A JSOU Z TOHO VENKU - ZPÁTKY VE HŘE...

 

...Za 30let praxe nepřestávám být překvapen jakým mnohdy kuriózním způsobem přistupuje,!!    ke svým pacientům naše zdravotnictví, které si pravidelně platíme.

... Často je zcela opomíjeno spojení mezi vnitřními orgány, reflexními zónami a obratli, což způsobuje mnoho problémů a poukazuje na vzájemné propojení mezi. Tato znalost vzájemnosti umožňuje pochopit mapu zad a oblasti břicha pro odstranění existující lokálních blokád.

... Bohužel doba postcovidová sebou přináší velmi výrazné psychické zátěže, jako by nestačily ty, co tu byly doposud.  

... Úzkosti nejistoty fóbie stresy strachy jsou toho následkem a působí psychosomatický projevující se jako nejrůznějším mnohdy rafinované A zvláštní blokády svalů kloubu energie a také mysli.

... Myslím si, že účelový tlak společností západního světa, postupně ztrácejícího svou identitu, se projevuje ztrátou Identity osobní. 

 

... Rozkladem tradičních rolí, jako je rodič, partner, babička, dědeček, se ztrácí a mizí zaběhané programy vytvářející základní pilíř Identity jistoty. Když přidáme ještě velkou pracovní zatíženost a tlak komerčního světa, často lidé přestávají být v kontaktu sami se svým nitrem a upadají do psychóz, úzkostí, depresí, ztráty Identity. Což sebou nese neblahé účinky celkového zdravotního stavu společnosti i každého jedince.

 

PODOBNÉ TEXTY - ARCHIV :
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-35-doba-jedova-aneb-prijdte-se-nechat-vypnout/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-29-ohen-neni-bez-dymu-ani-duse-bez-splinu/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-21-jak-zit-a-prezit-davani-a-prijimani-nadech-a-vydech-zakon-zachovani-energie/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-19-akutni-i-chronicke-stavy-ano-umim/
https://www.roman-srnec.cz/news/harmonizacni-masaz-2v1-v-alfe-protistresova/
https://www.roman-srnec.cz/news/pscht-masaz-psychorelaxacni/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-terapeuta-c-5-kazdy-z-nas-potrebuje-den-jedna-cisteni-mysli/