1 - Bolí vás záda aneb maličkosti, které bolí 2014 - díl první Sfinga ( rozšířené vydání )

 

SFINGA

   20ti nyní již 30ti letou praxí maséra a terapeuta se mi postupně dostavilo poznání, co vše může rozbolavět a zablokovat záda, v různých podobách a souvislostech. Proto se v průběhu let zas, až tak moc překvapení  v podobě složitě nebo i kuriozních blokád nedostavují. Sem tam se objeví neočekávaně, zaujme vyjímka "vybočující z řady".        (doplněno nově) Kterých, díky čím dál náročnější době přibývá téměř epidemicky. Zátěže v oblasti fyzické, energetizační i psychické, ve vzájemné provázanosti řeším čím, dál častěji. Vlastně pořád a ne, už nejsem překvapen. K tomu se nám přidal Kovid a vakcíny a různí strašáci. Ano, kdo se bojí poslouchá a tak je nutné celou populaci vyděsit. Reálnou či reálně vypadající hrozbou třeba mimozemšťany. Těmi nepřátelskými, teprve přijde.

   Poslední dobou se setkávám se zajímavým fenoménem, který se houfně a nenápadně šíří. Blokády krční i hrudní páteře způsobené čtením na notebooku, mobilním telefonu, tabletu v leže na břiše. nazývám to pozice Sfingy.
   Zjišťuji, že nestačí již klasicky položené otázky typu čtete si v leže na břiše? V době intenzivního rozvoje moderní techniky se bohužel přidává další související faktor ohrožující pružnou zdravou páteř. Tím novým příchozím ničitelem páteře je ležení na břiše při serfování na netu a práce se všemi moderními technickými novinkami. Krásně ty svaly tuhnou pomalu, ale jistě v prospěch můj - je co masírovat. ;-) A v neprospěch objetí tohoto zlozvyku.

 

   Praváci se nádherně, vzorně, téměř předpisově opřou o levou většinou pro běžné činnosti bezcenou ruku určenou ke statickým činnostem nejlépe opíracím, přidržovacím, odkládacím. A druhou vytrénovanou rukou ovládají myš, klávesy a další ovládače )))).
   Tím se pravá ruka sice v oblasti trapézů celkem drží v kondici,ale to samé se nedá říc o pravé lopatce,nebo spíš svalech, které ji fixují. Takže máme krásné zkřížení od levého ramene, přes trapéz a lopatku levou do středu opačné, té pravé.
   Nikdy však nezůstane jen u jednoho. Svaly se blokují a zkracují a to se přenáší níž a níž a přidává se i oblast bederní a křížová. Někteří odolní urputně svůj pohodlný zlozvyk opakují, dokud se někde něco opravdu necvakne a nezablokuje jak se říká fest. Pak, už těmto nešťastníkům nezbude, než uznat porážku a zkusit cvičit. A hned nejlépe posilovnu, jak jinak. Jenže bloklé, zkrácené, přetízené svaly si to nenechají líbit a ráno po včerejším posilování, zdá se spásném, stáčí málo. Třeba se ohnout pro upadenou desetikorunu a škub v kříži. Bolest, omezení hybnosti a ischias nebo houser je na světě. Bravo. A teď co s tím ?
   Pokud je to čerstvé, lze to citlivým přístupem vrátit do pohody celkem úspěšně a rychle. Pokud se to nechá uležet nebo se do tohoto stavu věci zasáhne nepřiměřeně razantně, je tu problém jako hrom. Někdy pomůže už jen obstřik, nebo klid v leže a kapačky, případně v lepším případně neschopenka a " klid na lůžku ".
   Často si neinformovaní lidé ani neuvědomují, že všechny ty pc pracovní pozice mohou véct k tak rozsáhlým problémů s krční a hrudní páteří a oblastmi kolem lopatek i v ramenou a nakonec i v bedrech.
   To znamená pokud chcete ochránit svoje zdraví rozhodně nečtěte v leže na břiše. Protože pokud máte rádi masáže, můžete přijít i zdraví, nezničení bez problémů, třeba pro novou vitalitu a kondici, nebo jen tak relaxovat a zapomenout na každodenní kolotoč povinností. (nově doplněno) Třeba, jak mi odpověděla klientka na dotaz. Cvičíte ? Ne chodím na masáže. Tak jo, byla moje odpověď. Boužel od 45 let a dál je ten metabolizmus asi 3x pomalejší. U dvaceti letých klientů blokády tají, jak sníh pod rukama. Čím více stresu a věku, méně kondice. Tím je to horší. U těch nejhorších, tomu říkám kamenolom.Je to tvrdý jak kameň. Ideální je podle citu vlasníintuice nastavit si pravidelnou fregvenci návštěv. Někomu stačí po 3 měsících, někomu po 14 dnech, dle toho, jak se ke svému organizmu chováte. On vám věřte, nezůstane nic dlužen

   Aneb jak říkají na východě :"Kdo nemá čas na zdraví, má čas na nemoc ".

 

 

Zápisky maséra č.41 - AGENT OO7 - TAM KDE MNOZÍ KONČÍ - JÁ TEPRVE ZAČÍNÁM

 

...SEZÓNA - Přichází jaro a opět vnímám zvýšený nárůst komplikovaných problémů těla, mysli a taktéž obou dohromady. Ano říká se, že vše je v hlavě.  Velkým vlivem se projevuje vše ničící stres, který působí  psychosomaticky

...ČASTÁ OTÁZKA - jaké rehabilitační masáže  mohou očekávat, vždy zdůrazňuji hodinářskou práci...sval po svalu - propojení s postupy CNT masáže.masaze/

...jako agent 007 hledám lokálně epicentrum problému a tam začínám "chirurgii bez skalpelu" = čím více citu a intuice = tím větší úspěch.

1/ ZAJÍMAVÉ PŘÍPADY : .... napíchnutý sval při odběru krve způsoboval bolestivé stavy - je zapotřebí velkého citu...pro uvolnění takového druhu blokády.

2/ SEDACÍ NERV : ..... pooperační návštěva lázní z neidentifikovaným skřípnutým sedacím nervem, lékařem indikovaný jako banální bolest zad, přetrvala bohužel nejen, na tím pokaženém pobytu, ale pár dalších měsíců.

3/ LÉKY ..... někteří klienti dokonce po pár masážích snížili počet léků, někteří zcela vyřadili.

4/ MNOZÍ KLIENTI .....  se zase mohou opět svobodně pohybovat, další se vrátili ke cvičení, případně ukončili mnoha týdenní neschopenku.  

...A JSOU Z TOHO VENKU - ZPÁTKY VE HŘE...

 

...Za 30let praxe nepřestávám být překvapen jakým mnohdy kuriózním způsobem přistupuje,!!    ke svým pacientům naše zdravotnictví, které si pravidelně platíme.

... Často je zcela opomíjeno spojení mezi vnitřními orgány, reflexními zónami a obratli, což způsobuje mnoho problémů a poukazuje na vzájemné propojení mezi. Tato znalost vzájemnosti umožňuje pochopit mapu zad a oblasti břicha pro odstranění existující lokálních blokád.

... Bohužel doba postcovidová sebou přináší velmi výrazné psychické zátěže, jako by nestačily ty, co tu byly doposud.  

... Úzkosti nejistoty fóbie stresy strachy jsou toho následkem a působí psychosomatický projevující se jako nejrůznějším mnohdy rafinované A zvláštní blokády svalů kloubu energie a také mysli.

... Myslím si, že účelový tlak společností západního světa, postupně ztrácejícího svou identitu, se projevuje ztrátou Identity osobní. 

 

... Rozkladem tradičních rolí, jako je rodič, partner, babička, dědeček, se ztrácí a mizí zaběhané programy vytvářející základní pilíř Identity jistoty. Když přidáme ještě velkou pracovní zatíženost a tlak komerčního světa, často lidé přestávají být v kontaktu sami se svým nitrem a upadají do psychóz, úzkostí, depresí, ztráty Identity. Což sebou nese neblahé účinky celkového zdravotního stavu společnosti i každého jedince.

 

PODOBNÉ TEXTY - ARCHIV :
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-35-doba-jedova-aneb-prijdte-se-nechat-vypnout/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-29-ohen-neni-bez-dymu-ani-duse-bez-splinu/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-21-jak-zit-a-prezit-davani-a-prijimani-nadech-a-vydech-zakon-zachovani-energie/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-masera-c-19-akutni-i-chronicke-stavy-ano-umim/
https://www.roman-srnec.cz/news/harmonizacni-masaz-2v1-v-alfe-protistresova/
https://www.roman-srnec.cz/news/pscht-masaz-psychorelaxacni/
https://www.roman-srnec.cz/news/zapisky-terapeuta-c-5-kazdy-z-nas-potrebuje-den-jedna-cisteni-mysli/